Ogłoszenia urzędowe

  • przetargi
  • obwieszczenia
  • inne
zobacz więcej ...
 

Środki pomocowe UE

Inwestycje realizowane z dofinansowaniem funduszy unijnych

zobacz więcej ...
 

Kultura

Wydarzenia, wystawy, warsztaty i inne inicjatywy kulturalne naszej społeczności

zobacz więcej ...

 

Kontakt

Urząd Gminy Trzcianne
ul. Wojska Polskiego 10
19-104 Trzcianne
tel. / fax. 085 738-50-56
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

gminny portal mapowy 02

 

Czy wiesz, że...

Nasza gmina leży w sercu Biebrzańskiego Parku Narodowego. Wystepują tu unikalne w skali światowej gatunki flory i fauny.

Dzienniki Urzędowe:
Dziennik Ustaw
Monitor Polski

 

Alternative flash content

Requirements

 

Alternative flash content

Requirements

 

abc-odpady

 

baner turystyka207px

 

logo lgd

 

Program 500plus

 

Debata ,,Rolniczy handel detaliczny” - ZAPROSZENIE

Od stycznia 2017 r. weszły zmiany w przepisach związane z „Rolniczym handlem detalicznym”. Mając na względzie potrzebę informowania społeczeństwa o nowych możliwościach, Samorząd Województwa Podlaskiego przy wsparciu samorządów powiatowych m.in. Starostwa Powiatowego w Mońkach, wychodzi z inicjatywą zorganizowania debaty publicznej, której celem będzie omówienie najważniejszych aspektów praktycznych stosowania nowych regulacji.

Debata (ekran z transmitowanym obrazem i dźwiękiem) odbędzie się 26 kwietnia 2017r. początek debaty o godz. 10:00. Transmisja będzie prowadzona w Zespole Szkół Ogólnokształcących  i Zawodowych w Mońkach ul. Szkolna 22/ Sala nr 84.

Podczas debaty przewidziana jest możliwość zadawania pytań ekspertom – zarówno drogą elektroniczną (pytania należy zadawać na e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ), jak i telefonicznie: 691-991-756.  Po więcej szczegółów dotyczących debaty zapraszamy na stronę podlaskie.ksow.pl. Serdecznie zapraszamy!

Debata publiczna „Rolniczy handel detaliczny”:
26 kwietnia 2017 r., godz. 10:00.
TRANSMISJA NA ŻYWO:
debata.wrotapodlasia.pl

Organizatorzy: Samorząd Województwa Podlaskiego/Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Partnerzy: Samorządy powiatów: siemiatyckiego, monieckiego, suwalskiego, hajnowskiego, wysokomazowieckiego, sejneńskiego, kolneńskiego, grajewskiego, sokólskiego, zambrowskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Prowadzenie: Stefan Krajewski – członek zarządu województwa podlaskiego oraz Marcin Muszyc – Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Uczestnicy (eksperci): Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, parlamentarzyści, eksperci ds. produktów lokalnych, rolnik prowadzący RHD, przedstawiciele inspekcji sanitarno-epidemiologicznej, weterynaryjnej oraz skarbowej, doradca podatkowy [trwają ustalenia odnośnie uczestnictwa].

HARMONOGRAM - NA ŻYWO

Transmisja będzie prowadzona w Zespole Szkół Ogólnokształcących  i Zawodowych w Mońkach ul. Szkolna 22/ Sala nr 84.

9:30

Rejestracja uczestników (prosimy o punktualne przybycie – osoby spóźnione, ze względu na transmisję mogą nie zostać wpuszczone na salę)

10:00

Otwarcie debaty – Jerzy Leszczyński – marszałek województwa podlaskiego

10:15-11:00

Część I: Aspekty podatkowe

W tej części odpowiemy na pytania:

- kto może skorzystać z rozwiązania i na jakich zasadach?
- jakie są ograniczenia, gdzie można prowadzić RHD,
- gdzie się udać, aby załatwić sprawę pod względem podatkowym?
- rolniczy handel detaliczny w Internecie,
- czy rolnik, który jest „VAT-owcem” z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego, może jednocześnie prowadzić RHD?
- czy w ramach RHD w określonych sytuacjach pojawia się obowiązek stosowania kasy fiskalnej? Jakie są to sytuacje?
- czy odnotowując sprzedaż w ramach RHD, rolnik może równolegle prowadzić np. dostawy bezpośrednie bez stosowania rygoru rejestrowania sprzedaży produktów cieszących się zwolnieniem z PDoF (np. jabłek z własnego sadu sprzedając jednocześnie ocet jabłkowy)?
- kiedy musze odnotować sprzedaż? Czy mogę to zrobić na koniec dnia, czy też wpisywać do zeszytu po każdym obsłużonym kliencie?
- co w sytuacji, gdy np. produkt mleczny jest zwolniony z PDoF (bez względu na wysokość podatku), a przy przekroczeniu progu 20 tys. zł w RHD jest opodatkowany?
- w poprzednim stanie prawnym niedopuszczalne było zatrudnianie, aby zachować możliwość rozliczania się 2% podatkiem ryczałtowym bez obowiązku rejestrowania działalności gospodarczej. Jak jest obecnie?

W dyskusji będziemy się posiłkować przykładami z życia – np. co w sytuacji, gdy tylko większość surowca pochodzi z naszego gospodarstwa, a część – np. cukier dokupujemy.

11:00-11:45

Część II: Warunki sanitarne i weterynaryjne

Drugą część debaty poświęcimy zagadnieniom dot. sposobu zorganizowania miejsca przetwarzania produktów rolnych:

- czy w RHD można wykorzystać funkcjonującą domową kuchnię, a jeśli tak to jak w praktyce powinna ona wyglądać?
- czy w tych samych pomieszczeniach można wykonywać rozdzielnie (naprzemiennie) produkty poch. roślinnego i zwierzęcego?
- zakładając, że produkcja może odbywać się w pomieszczeniu kuchennym, to czy jakiś przepis zabrania mi gotować rosół dla rodziny w trakcie robienia konfitur w ramach RHD?
- czy rolnik musi na etapie rejestrowania RHD deklarować pełen zakres produkcji? Co w przypadku zmiany receptury? Czy jest to jakoś sprawdzane i czy powinienem na wszelki wypadek zgłosić od razu całą książkę kucharską?
- studium przypadku: prowadzę kwaterę agroturystyczną i mam własny sad. Okazjonalnie produkuję ocet jabłkowy. Kto mnie nadzoruje i gdzie musze się zgłosić celem dopełnienia procedur?
- w tejże kwaterze chciałbym wytwarzać twaróg. Czy muszę dopełnić dodatkowych formalności lub sprostać dodatkowym wymogom?
- z tegoż twarogu chcę zrobić sernik na zimno. Czy muszę dopełnić dodatkowych formalności lub sprostać dodatkowym wymogom?
- Rozporządzenie 852/2004 w zał II rozdz. III (uproszczone wymagania higieniczne) określa wymogi dla pomieszczeń w domach mieszkalnych. Czy za dom mieszkalny uznaje się również mieszkanie w bloku?
- czy w ramach RHD muszę mieć dysponować badaniami wody pitnej, posiadać jakieś dokumenty recepturowe, higieniczne, opisy procedur higienicznych?
- czy produkty takie jak kiełbasa drobiowa, ser należy poddawać badaniom laboratoryjnym (badanie surowców, badanie produktu gotowego)? Jeśli tak, to jak definiuje się partię towaru?
- podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie w RHD. Czy to jest inny rejestr, niż ten do celów podatkowych?
- czy w RHD uwzględnia się obowiązek etykietowania i czy jest on identyczny, jak dla „zwykłych” produktów.

od 11:45

Podsumowanie i wnioski na przyszłość
W podsumowaniu zastanowimy się nad skutkami oraz praktycznym zastosowaniem nowych regulacji.